2009. nov. 22.

Üzen a múlt?

Üzen a múlt?
csak felfigyeltem erre az írásra bogarászás közben.
Asszociációkat is elfogadok:)



"Az új irodalom szellem és témaköre ugyanez lesz, mint az új piktúráé: fanatizálni a tömegeket egy új hit, egy új erkölcsi világérzésre.

Tanítás, nevelés, egy magasabb rendû, morálisabb embertípus felé való fejlesztése a millióknak: az új irodalom célja ennél csak több lehet, de kevesebb nem. És hogy ezt a nagyszerû feladatát csakugyan elvégezhesse az új irodalom, éppúgy meg kell változtatnia megnyilvánulási terrénumát, mint a festészetnek. Ahogyan ez kilépett a magánosok szobáiból és a tárlatok félhomályából az utca friss és szabad levegõjébe, hogy megszólíthassa a Népet és jóra nevelhesse, úgy kell az irodalomnak is otthagyni a falak közé szorított könyvtárakat és a széplelkek szalonjait, hogy betölthesse új hivatását, amely visszaadja õt az életnek, a milliók életének, amitõl oly régen elszakadva élt. És amint a piktúra is megkereste a Népet az utcán és annak faláról kiáltott le hozzá, úgy az irodalom, a költészet is kimegy az utcára, és ott keresi, hogy vezetõen újra megfoghassa a Nép kezét.

Az irodalom reinkarnációja az utcán röppenõ és rohanó újságban fog végbemenni és csak másodsorban könyvekben és folyóiratokban. A könyvnek és a folyóiratnak mûvészetet adó privilégiuma éppen úgy az individualista kultúra tünete volt, mint a festészetben a táblakép. Egyeduralkodása azonban már az utóbbi évtizedek alatt is szemlátomást gyengült, mert korunk óriási könyvtermelése csak látszólag oly nagy és nagyon kicsi a kultúrába belépni akaró új tömegek nagyságához képest.

Már a mai néptömegek kultúrájának is úgyszólván egyedüli forrása az újság. Az új kultúrában az újság szerepe megszázszorosodik fontosságában és az új költészetnek legerõsebb, legextenzívebb kiáltó helye lesz. Megtartja aktivitását, gyorsaságát, szuggesztív erejét, de sokkal többet fog adni, mint napi politikát és napi szenzációkat.

Az újságot is el fogja mélyíteni megtalált magasztos hivatása, hogy a milliók javára éljen azzal a nagyszerû és lenyûgözõ erõvel, amellyel meg tudja fogni a tömegek lelkét."

Nyugat · / · 1922 · / · 1922. 3. szám · / · Hevesy Iván: A MÛVÉSZET REINKARNÁCIÓJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése